Basketbolda Özgüven
Basketbolda Özgüven
Sporun kişinin özgüven ve benlik saygısına yaptığı katkılar oldukça fazladır. Basketbolun bu anlamda basketbolculara katkıları çok fazladır. Basketbolda özgüven çok önemlidir. Basketbolcu, yeteneklerini geliştirmek için çalışırken bir yandan da bu yeteneklerini topluluk önünde sergileyebilme yetisine de kavuşmaktadır. Topluluk önünde yapılan her maç, bireyin topluluk baskısı ve utanma gibi duygularının önüne geçip bireyin özgüveninde artışa yol açmaktadır. Bu artış da bireyin hayatına yansıyarak kazanımlar sağlamaktadır. Spor yapmak bireyin kendi vücuduna olan saygısını da arttırır. Bu da benlik saygısının gelişmesine yol açmaktadır.
Basketbol sayesinde sporcunun sosyal ilişkileri de güçlenir. Takım halinde yapılan bir spor olduğundan diğer insanlarla olan iletişiminde bireye kazanımlar sağlamakta ve kişiyi sosyalleştirmektedir. Sosyal yeteneklerini geliştirerek onu topluma kazandırmakta, toplumdaki etkinliğini artırmaktadır. Spor yapan bireylerin özgüven duyguları daha fazla gelişmiştir. Sporcular bu özgüven duygusunu etkili kullanırlar. Çünkü sporcuya özgüven duygusu güç verir. Motivasyonunu artırır. Başarı için sporcuya özgüven duygusu ilham verir. Basketbolcu için özgüven duygusu, kendisi ve performansı açısından çok önemlidir.
Özgüveni Eksik Bir Basketbolcu;
– Özgüveni yetersiz birey bir işi yapabilme yetisinden şüphe duyar. Dolayısıyla basketbolcu da kendi oyunundan şüphe duyar durumda olacaktır.
– Yeterli donanıma, birikime sahip olsa bile sıradışı bir durumla karşılaşması durumunda endişelenir ve sakin kalamaz.
– Karar verme konusunda tereddüt yaşar. Ki bu, bir basketbolcu için çok kritiktir. Basketbol ve sporun bir çok dalı seri karar verme ve uygulama üzerine kuruludur.
– İnisiyatif alma/kullanma yeteneği azalır. Yine basketbolcu için çok önemli bir yeti. Olmazsa olmaz.
– Rahatsızlık ve huzursuzluk duygusu her daim vardır.
Özgüveni Arttırmak İçin Neler Yapılabilir?
– Güven duygusunun en iyi olduğu zamanlar iyi belirlenmelidir. Basketbolcu ne yaptığında/söylediğinde/ona söylendiğinde/vs. özgüvenli hissediyor.
– Var olan yeteneklerin farkına varılması sağlanmalıdır.
– Var olan yeteneklerin gelişimi sağlanmalıdır.
– Sporcu sahip olduğu yetenekleri üzerinde çalışılmalıdır.
– Basketbolcu yaşamı boyunca kazandığı bireysel başarıları başkalarıyla paylaşmalıdır. Burada hedeflenen aslında, bu başarıları kendine hatırlatmasıdır. Bunlarla abartılı şekilde övünmesi ya da gösteriş yapması değil.
– Kimsenin mükemmel olmadığı farkındalığına erişmesi gerekir.
– Var olan yetenekler, olumlu kullanılmalıdır.
– Görüşler kendinden emin şekilde ifade edilmelidir. Başaramıyorsa bunun üzerinde çalışmalıdır. Hayatta kendini doğru şekilde ifade edebilen bir basketbolcu sahada da kendine güvenle şut atabilir, top sürebilir, takımını yönlendirebilir, vs.
– Sorumluluk sahibi olmalıdır. Basketbol sahasında size sorumluluk verilmesini istiyorsanız, önce saha dışında sorumluluk almalı ya da var olan sorumluluklarınızı yerine getirmelisiniz.
– Sahada karar alma ve uygulama süreçlerine daha fazla katılım sağlamalıdır.
Yorum Yapın